БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО НА БАНКОК КРАЛСТВО ТАЙЛАНД - VOKIL KICKBOXING

Здравейте. Днес ще ви разкажем за един истински българин от град Варна, който сбъдна една своя мечта и прослави България в родината на муай тай Кралство Тайланд. За неговата изживяна мъка и разочарование, за паденията и възходът на професионалния ринг, за това как човек преследващ целта си е готов на всичко.   Неговото име е Марио Тодоров възпитаник на СК Аргус гр. Варна с главен треньор Николай Скипарнов (Треньор на трикратния Световен шампион по муай тай Димитър Илиев). Тренирал е в клуба 5 години и е медалист в 4 важни шампионата на България по кикбокс в стил К1 и муай тай. В момента той се намира в Тайланд и сбъдва мечтата си, а именно да бъде професионален боец и да развява българският трибагреник след всяка своя победа. Свързахме се с него след поредния успех, който Марио постигна на профи ринга борейки се с най-добрите в своята категория муай тай бойци. Ето какво ни разказа самият той за дългия път от България до Тайланд:

Здравей Марио, пореден успех на професионалния ринг в Тайланд. Вече влезе в полезрението на прожекторите и на медиите в Тайланд. Бих искал да ми разкажеш малко повече за всичко случващо се там.

12959332_1050014591740729_762355755_o– С удоволствие ще разкажа. Заминах за първи път през 2011г., за да тренирам 3 месеца професионален муай тай, но така и не можах да се бия. След това отидох отново през 2013г, за 6 месеца и изиграх 6 професионални мача. Първоначално тренирах 2 месеца в залата на Мastar Toddy academy там тренирахме всеки ден 10 руда спаринг 3 рунда лапи и 10 рунда чувал, но не ми хареса имаше строга дисциплина и много хубава техника но много рядко играхме клинч и лакти почти не практикувахме. След това се насочих към остров Koh Lanta там се запознах с една легенда Yingyai Той е WMC word champion 3 кратен lumpinee и Raja шампион има над 350 професионални срещи на ринга. Там изкарах 2 месеца и успях да спечеля 3 мача с нокаут. В продължение на двата месеца, които прекарах там всяка сутрин правих 500 колена на чувал и 200 пушкикове по негова заръка след обяд лапи до убиване клинч и спаринг само с него. Преди сутрешната тренировка тичахме 6-7 км крос, а в следобедните часове 3-4км стръмен баир. Поради някакви причини властите го задържаха и затвориха залата на остров Koh Lanta. Доста тъжен със сълзи на очи се завърнах от ново в Банкок в залата на Saiyok Pumpanmuang. От windy sport, която беше първата ми зала от 2011г., но след 3 години нещата седяха по различен начин доста от шампионите бяха напуснали като и смяна в треньорския екип и също имаше много недостатъци в подготовката, което си каза думата 2 загуби и 1 победа в рамите на последните 2 месеца от 2 рия ми престой. През есента на 2014г. заминах за 3-ти път в търсене на добър треньор се лутах в северен Тайланд и околията правех боеве по разни села почти всяка седмица сменях залата и така 3 месеца, но нищо не се получаваше добре, въпреки че победих всички селяни отново се върнах в windy sport Банкок. И бях още по-зле загубих 4 пъти последователно за 6 месеца на участия промотирани от Windy.След това Буда чу молитвите ми и се запознах случайно с македонец, който тренираше в M.T.A akademy Банкок там започнах на следващия ден и довърших едно годишния 3-ти престой в Тайланд 2 победи и една загуба, но все на високо ниво. Като мениджър и главен треньор беше Иранец. Стилът на тренировки беше почти европейски. И сега миналия ноември отидох за 4-ти път с планове да се завърна в М.Т.А които се стараеха много за моята подготовка. Но една сутрин просто ми звънна телефона й се обади Yingyai. Вече излязъл от затвора и напълно чист искаше да се завърна в Koh Lanta по най-бързия начин. Нямаше как да му откажа, защото знаех, че отново ще ме превърне в нокаутиор. И ето че от нова година до сега направих 5 победи 4 с нокаут и само 2 загуби по точки. Тренирайки под ръководството на Yingyai Emy Muay Thai gym..!!!

12953167_1050014615074060_1805509313_o

Разказът ти е невероятен. Минал си през толкова много за толкова кратко време и не си се отказал. Респект за това, което правиш. Какво мислиш за напред. Виждаш ли се да останеш в Тайланд и да се прехранваш с професионален спорт или това е една авантюра за теб?

– Не е авантюра, мисля да стана Световен шампион по муай тай за професионалисти в W.P.M.F или W.M.C искам да играя в Америка или Европа, но трябва да остана дълго време с сегашния ми треньор.

Това е страхотно. А успяваш ли да се справиш ? Тайланд предлага ли ти възможност за работа. Комуникацията с останалите хора ? Езиковата бариера и не на последно място какво за теб е Тайланд и какво за теб е МУАЙ ТАЙ?

Да стига да държиш на бой всичко ти предлагат. ( смее се). Тайланд е много важен за мен не само заради Муай тай, а и заради изключително здравословния начин на живот. Прясната и разнообразна храна липсата на стрес и напрежение. Лесна комуникация с хората. Муай тай е много за мен почти всичко.. Не спирам да се изумявам от възможностите на човешкото тяло. За първи път в живота ми муай тай ме е накарал да се съмнявам в това, което виждат очите ми, особено, когато двама истински бойци се срещнат в официален бой. Просто затаяваш дъх и се наслаждаваш. И в очакване на всеки удар тялото ти експлодира в неконтролируема еуфория и неописуемо щастие, и това изживяваш просто като страничен наблюдател. А когато си в ринга е още по неописуемо. Ти ме разбираш и всеки истински боец би разбрал какво искам да кажа.

12922112_1050014638407391_2030740341_o

Разбирам те напълно. Разрешено ли е по време на мачовете да излизаш с националният флаг ? Хората знаят ли от къде си? Знаят ли какво и къде е България и ако да какво мислят за нас?

Да разрешено е всеки да излиза със своя национален флаг. Тук всеки уважава произхода ти. За България знаят само по-възрастните и са чували много за нея. А от младите само такива, които имат шестици по география. Какво да мислят за нас, известни сме само с киселото мляко. Слагат ни под общ знаменател с руснаците.

Ами не ми остава нищо друго освен да ти благодаря за отделеното време и не спирай да преследваш мечтите си и дай боже един ден България да има своя Световен шампион по муай тай за професионалисти!!!

– Аз също ти благодаря за инициативата. Много малко се пише за този прекрасен боен спорт, а ние имаме толкова големи успехи както в аматьорския така и в професионалния муай тай. В Европа и на Световно ниво имаме много шампиони. Ето ме и мен тук в Тайланд с една едничка цел – да прославя България без да искам нищо в замяна.

12921895_1050014645074057_805014231_o

Това ми разказа едно младо момче изпълнено с надежда и мечти. Надежда, че, може да пребори самия себе си и мечта да стане Световен шампион. Публикувах тази статия, защото момчето заслужава да бъде прочетена неговата история. История с продължение на човек тръгнал да преследва мечтите си. Представяме и видео от няколко негови професионални мача, за да видите неговите възможности, а тези от вас, които са бойци да усетят това, за което Марио говори. В първият клип срещата на Марио е под номер 4.

Тук можете да гледате две негови срещи под номер 1 и номер 5

Автор : Галин Димов